top of page

Terrarium Tips & Tricks by Moonsterra

Verzorging
20220419_183838912_iOS.heic

VERZORG JOUW TERRARIUM ALS EEN ECHTE PRO

QUICK GUIDE

Een terrarium heeft zeer weinig verzorging nodig, omdat het zichzelf voorziet van water, zuurstof en CO2. 

 

Water geven is zelden nodig, meestal maar 1 à 4 keer per jaar. Dit is enkel nodig als het terrarium lichtjes opgedroogd is. Wanneer de mossen beginnen uit te drogen of de kleurrijke Fittonia plantjes die in het terrarium zitten beginnen slap te hangen kan een klein beetje water gegeven worden. Water geven gebeurt door een klein beetje water aan de plantjes te geven en daarna het terrarium extra aandacht te geven dat het niet te nat is.

Een te vochtig terrarium kan herkend worden aan de waterdamp die een hele dag aanwezig is op het glas. Het is normaal dat het terrarium aangedampt is in de nacht en in de ochtend. Maar als het de hele dag aanwezig is wordt de kurken dop best even open gezet voor enkele uren. Het terrarium kan ook aangedampt zijn door een te lage temperatuur. Staat het terrarium in de winterperiode op een te koude plaats? Zet hem dan tijdelijk ergens waar het wat warmer is. De temperatuur komt best niet onder de 15°C

Lees verder voor een uitgebreidere versie.

20220419_183838912_iOS.heic

Hoe kunnen de planten overleven in een gesloten terrarium?

 

Een planten terrarium is een gesloten ecosysteem. Dat wil zeggen dat er geen tot weinig verse lucht in het systeem kan. En dát is net wat het geheim is van een terrarium. Doordat het glas gesloten is kan er ook geen lucht uit het terrarium. De planten in het systeem maken overdag zelf zuurstof aan door zonlicht, CO2 en water om te zetten in suikers en zuurstof. Deze zuurstof wordt in de nacht dan weer gebruikt zodat de planten 's nachts aan ademhaling kunnen doen. Hierbij worden de zuurstof en de suikers weer omgezet naar CO2 en water. Het water zal door de planten in de lucht worden afgegeven als waterdamp, dit zijn heel kleine druppeltjes die in de lucht rondzweven. Doordat het systeem gesloten is blijft de waterdamp in het systeem en wordt een hoge luchtvochtigheid gecreëerd. Dit zorgt voor een optimale omgeving voor de kamerplanten die we gebruiken in de terrariums. Het is dan ook belangrijk dat enkel planten worden gekozen die tegen een hoge luchtvochtigheid kunnen. Meestal zijn dit planten uit tropische regenwouden, waar ook een constante hoge luchtvochtigheid aanwezig is.

Terrarium Fittonia Calathea Planten
20220509_210916295_iOS.heic

Een te vochtig terrarium kan makkelijk vermeden worden

Bij de aankoop van uw terrarium is het terrarium al 2 weken geoptimaliseerd door Moonsterra. Door de wisseling van omgeving kan het in zeldzame gevallen zijn dat het terrarium bij u nog een klein beetje extra optimalisatie nodig heeft. Daardoor kan het zijn dat uw terrarium te nat/vochtig is. Dat is makkelijk te herkennen aan het constant aandampen van het glas. Doordat 's avonds de temperatuur wat daalt én door het feit dat de planten water zullen verdampen is het heel normaal dat het terrarium 's nachts aangedampt is. Ook 's ochtends is dit fenomeen vaak nog zichtbaar. Het goede hieraan is dat het water dat verdampt tegen het glas langs het glas naar beneden zal lopen, zodat de planten terug voorzien worden van water. Dit proces is dus essentieel voor het ecosysteem in het terrarium.

 

Normaal wordt het aangedampte terrarium vanzelf tegen de middag terug helder, omdat de planten het water gebruiken en omdat de temperatuur naar omhoog gaat. Een te vochtig terrarium is makkelijk te herkennen aan het constant aandampen van het glas. Is het glas in de middag nog steeds aangedampt? Dan wil dit in de meeste gevallen zeggen dat het terrarium te nat is en de dop dus enkele uren van het terrarium mag afgenomen worden.

20220410_133613061_iOS.heic

Vermijdt een te droog terrarium, maar geef indien nodig zeker ook niet teveel water!

Na verloop van tijd kan het zijn dat het terrarium wat te droog is geworden. Dit kan je meestal zien aan het mos dat er wat droog begint uit te zien. Er bestaat ook een andere manier om dit na te gaan. In de meeste van onze terrariums staat minstens 1 Fittonia. Dit zijn de kleine kleurrijke plantjes die op de foto's hiernaast/boven worden afgebeeld. Indien deze plantjes zachtjes beginnen afhangen, dan is dat een indicatie dat het terrarium langzaam te droog aan het worden is. Het makkelijke aan deze plantjes is dat ze ook heel snel terug zich zullen herpakken eens ze water hebben gekregen.

Water geven is dan de boodschap! Het terrarium bevat onderaan een drainagelaag van steentjes waar overtollig water heen kan lopen. Op die manier wordt dit te veel aan water afgescheiden van de grondlaag. Zo bestaat er een kleinere kans dat een teveel aan water wordt gegeven en de planten sterven aan wortelrot. 

Belangrijk is ook dat de dagen na het geven van water het terrarium extra aandacht krijgt op een té vochtig klimaat. (lees eerder)

20220616_200401842_iOS.heic
bottom of page